Talo

Nuorisoseurantalo Kuvia talosta

Oma nuorisoseurantalomme valmistui 1954 ja tarpeeseen, sillä sitä ennen oli toimittu jo lähes 50-vuotta Kanteenmaan työväenyhdistyksen talossa iltamien puitteissa sekä muuten kokoonnuttu kerhoiltoihin ym. kylän eri taloissa. Tosin aivan seuramme alkutaipaleella hankittiin seuralle kokoontumistilat Alastaron rajalla sijaitsevasta talosta, joka kuitenkin myytiin pian pois epäkäytännöllisten tilojen ja -sijainnin tähden. Sittemmin kokoonnuttiin Ollulan tilalla olevassa Kankaanpään torpassa siihen saakka kunnes sen omistaja tarvitsi sitä itselleen.
Nuorisoseurantalomme rakennettiin perinteisten seurantalojen piirustusten mukaan. Aluksi kerättiin kylän talojen isänniltä ja emänniltä nimiä lainan saamiseksi oman nuorisoseurantalon rakentamiseksi. Tuo nimien saanti sitten aikanaan johti siihen, että ko. taloista oltiin aktiivisesti mukana seuran toiminnassa ja rahankeruussa. Tuohon aikaan 50-60-lukujen vaihteessa oli muotia pitää iltamia ja niissä esittää näytelmiä. Niin meilläkin ja näytelmientuotolla sitten saatiin oma talokin maksuun.

Television yleistyminen kuitenkin 60-luvun puolivälissä sai aikaan nuorisoseura- ja muunkin seuratoiminnan hiljentymään. Niin myös Kanteenmaassa. Tosin 60-70-luvun vaihteessa talollamme järjestettiin suosittuja levytansseja joihin tultiin pitkienkin matkojen päästä. Tällä toiminnalla saatiin hieman kunnostettua taloamme.
70-luvun puolivälin tienoilla discomusiikin tuleminen sai levytanssit lopahtamaan ja seurantalomme nukkui lähes vuosikymmenen ”ruususen unta”. 1985 aloitettiin talolla pyörittämään bingoa ja sen menestyksen myötä saatiin varoja kunnostaa jo hieman aikaansa jälkeenjäänyttä taloa.Myöskin opetusministeriöltä saatiin huomattava määrä rahaa seurantalomme kunnostamiseen.

Kunnostus aloitettiin vuoraamalla hirsirakenteinen talomme ulkoapäin. Hirsien ja lomalaudoituksen väliin laitettiin lämpöeristys ja näin saatiin talo siihen kuntoon, että voitiin asennuttaa talolle sähkölämmitys. Tätä ennen oli taloa lämmitetty kahdella kaminalla, jotka aikoinaan olivat palvelleet Urjalan kirkon lämmityksessä. Kaminat ovat tietenkin vieläkin toimintakunnossa.

Seuraavaksi saatiin sisätiloihin vessat ja eteistilat laajennettiin niin, että saatiin riittävästi tilaa vieraillemme ja heidän vaatteilleen. Nykyisin nuorisoseurantalomme on ajanmukaiset vaatimukset täyttävässä kunnossa.
Vuokraamme taloamme edulliseen vuorokausivuokraan. Talollamme voidaan järjestää juhlia, pitää pitoja tai kokouksia kokoustiloissamme ym. Seurantalollemme mahtuu sopivasti n. 150-200 henkeä kerrallaan. Seurantalon pihassa on myös lämmin kuntosalirakennus. A.H.